Een kennis had een prachtig huis gevonden, maar hij kon het niet kopen. Hij stond namelijk bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) genoteerd als wanbetaler en kreeg geen hypotheek. Later bleek dat hij verward was met iemand anders, die vier jaar geleden een krediet niet had afbetaald.
Het Bureau Krediet Registratie registreert veel kredieten, zoals kredieten, creditcards, hypotheken en abonnementsgegevens van sommige mobiele telefoonaanbieders. Onlangs werd bekend dat er een landelijk schuldregister komt, waarschijnlijk dit jaar nog. Daar worden huur-, energie- en mogelijk studieschulden geregistreerd. Het BKR gaat dit register misschien ook beheren.
Ook belangrijk is een goede voorlichting. Wie nu te laat betaalt, krijgt soms te horen dat verder uitstel kan leiden tot een BKR-codering. Het is goed om uit te leggen wat daarvan de consequenties kunnen zijn.
Zo’n schuldregister kan grote consequenties hebben: als u bijvoorbeeld uw huur te laat betaalt, kunt u vervolgens jarenlang nergens meer aan een andere huurwoning komen. Het kan ook zijn dat u uw huur niet wil betalen omdat u het niet eens bent met de huurverhoging. Een betalingsachterstand is iets anders dan een kredietschuld.
Het is goed dat erop wordt gelet dat mensen niet te veel schulden hebben. Toch zou volgens de Consumentenbond een schuldregistratiesysteem vooral een signaalfunctie moeten hebben en niet alleen gebruikt moeten worden om mensen te verstoten die door commerciële bedrijven onbetrouwbaar worden gevonden.
Als schulden zijn afgelost of de achterstanden zijn ingelopen, moet je daar als consument niet vijf jaar lang mee worden achtervolgd zoals nu bij de BKR het geval is. Twee jaar zou beter zijn.
Om fouten te vermijden, moeten mensen gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot hun gegevens in het BKR register. Dat geldt niet alleen voor het nieuwe schuldregister, maar ook voor de BKR. 600.000 mensen hebben momenteel een (negatieve) BKR-codering.