<style>.lazy{display:none}</style>Flistkrediet aanvragen ? Let op! – Minilening Aanvragen

AFM en Nibud waarschuwen voor flitskredieten

Toezichthouder AFM constateert dat nog niet alle aanbieders van kortlopende kredieten zich aan de nieuwe regelgeving houden en waarschuwt consumenten alleen in zee te gaan met ondernemingen die de juiste vergunning hebben. “Een aantal aanbieders van zogeheten flitskrediet biedt mogeliijk zonder vergunning krediet aan en rekent in sommige gevallen hele hoge tarieven.”

Deze aanbieders zijn er door de AFM inmiddels opgewezen dat ze moeten voldoen aan de regels en vergunningseisen. “Indien hieraan niet wordt voldaan, kan dat leiden tot sancties”, aldus de toezichthouder.

Sinds 1 juni van dit jaar zijn de regels voor consumentenkrediet veranderd. Hierdoor vallen kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden voortaan ook onder de regels. Zo mag niet meer dan een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening gebracht worden (op dit moment 16% per jaar). Ondernemingen die zulke kredieten aanbieden, moeten daar voortaan ook een vergunning voor hebben, behalve als de vergoeding die zij in rekening brengen, onbetekenend is, en dus heel laag. Op de website van de AFM kan de consument checken of een onderneming een vergunning heeft.

Het Nibud constateert dat sommige aanbieders hun aanbod hebben aangepast. Die vragen nu extra geld voor bepaalde diensten, zoals een garantiestelling, een advies over verzekeringen en het snel overboeken van het geld. Daarnaast rekenen ze forse boetes. Het Nibud vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en wijst nadrukkelijk op alternatieven voor flitskredieten, zoals roodstand. “Dit is een voordeliger optie”, aldus het Nibud.

Flitskrediet en rood staan krijgt dan ook een kostenmaximum.

Kredieten met een korte looptijd (korter dan 90 dagen) worden binnenkort onder financieel toezicht gebracht. Dit is nodig inzake de Europese richtlijn inzake consumentenkrediet. Het wetsvoorstel kent  richtlijnen voor regels inzake reclame-uitingen, ken een verplichte kredietwaardigheidstoets en inzicht in de jaarlijkse kosten. Ook wordt op deze kredieten de maximumkredietvergoeding van toepassing: jaarlijks niet meer aan rente en kosten mag worden gerekend dan 12% plus de wettelijke rente (op dit moment in totaal 15%). De maatregel is van toepassing op (o.a.) kredieten met een looptijd korter dan drie maanden, zoals bijvoorbeeld roodstanden bij banken en flitskredieten.

Woekerrentes bij rood staan.

De hoge rentes die banken vragen voor rood staan, zijn staatssecretaris Frans Weekers van Financiën een „doorn in het oog”. Hij zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Aanleiding was een rapportage van het programma Tros Radar waaruit blijkt dat banken tot ruim 20 procent rente rekenen over rood staan, zonder de consument daarop te wijzen. Weekers sloot zich aan bij GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, die schande sprak van de ‘woekerrentes’.Weekers en de Kamer hebben eerder al besloten de rente te maximeren tot 15 procent en van de banken eerlijkheid en duidelijkheid te eisen over de kosten. Een wetsvoorstel daarover ligt nu bij de Eerste Kamer.De rente die de banken nu eisen, is formeel volgens de wet nog geoorloofd. Toch hoopt Weekers dat de banken, vooruitlopend op nieuwe wetgeving, alvast hun leven beteren. „De kosten die de bank berekent, zijn nu niet duidelijk en veel te hoog”, aldus Weekers.

Inhoud: