Overweegt u geld te gaan lenen? Lees dan eerst onze tips en bezoek de websites die wij u adviseren.
Spaargeld eerst aanspreken
Heeft u spaargeld, dan is het verstandig om dit eerst aan te spreken. Het kost u niets (op de langere termijn).
Keuzes maken: sta sterk in je schoenen
Onthou, keuzes maken voor welke lening en waar, doet u zelf! Laat u nooit overhalen of beïnvloeden door een kredietverstrekker. Leen altijd wat je eerst in gedachten had, laat je niet meer aanpraten.
Neem de tijd
Neem de informatie mee naar huis en beslis nooit direct. De volgende dag denkt u er wellicht anders over.
Let op: zijn ze betrouwbaar?
Is de kredietverstrekker bekend en betrouwbaar? Google op de naam en kijk wat de ervaringen zijn. Check ook bij de AFM of de partij niet op de waarschuwingslijst staat. Vertrouw je het niet? Help anderen en meld het bij de AFM (zie onderaan deze pagina).
Pas op met lage actie rentes
U weet dat reclame bedrieglijk kan zijn. Zo worden er ook vaak zeer aantrekkelijke leningen aangeboden met (echt) de laagste rente. Het betreft hier dan vaak variabele rentes en deze kunnen (en worden bijna altijd) na verloop van tijd verhoogd worden.
Stel de aankoop uit
Wellicht kunt u maandelijks wat geld overhouden en dat bedrag sparen. Kijk dan of u de aankoop kunt uitstellen.
Past een lening wel in uw budget
Lenen kost geld, zo simpel is het. Een lening geeft een maandelijkse aflosverplichting. Past een dergelijke aflossing wel in uw maandelijkse inkomstenpatroon? Met de Risicometer Lenen van het Nibud kunt u dat snel en makkelijk controleren. Verder kunt u ook een overzicht maken van inkomsten en uitgaven met de volgende punten er in verwerkt:
- De huur of hypotheek
- Gas, water en elektra
- Boodschappen (voedsel, kleding, verzorgingsproducten)
- Overige vaste lasten (telefoonrekening, internetkosten, studiekosten)
- Ongeveer honderd euro voor eventuele bijkomende kosten
Levensduur van de aanschaf
Het is zonde als uw lening langer loopt, dan dat het product dat u van dat geld koopt ‘leeft’. Met andere woorden: koopt u een TV die nog twee jaar meegaat met een lening waar u drie jaar aan vast zit, dan is dat niet handig.
Bezoek ook:
AFM
De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Het is een onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Ga naar de website en lees de adviezen over lenen van de AFM.
NIBUD
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Het Nibud richt zich daarbij vooral op consumenten, maar ook op professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast doet het Nibud onderzoek naar de geldzaken van consumenten.