<style>.lazy{display:none}</style>Een minilening afsluiten? AFM raadt aan om goed op te letten – Minilening Aanvragen

Een minilening afsluiten bij de eigen bank of op het internet wordt door veel consumenten gedaan. Er zijn echter ook consumenten die niet direct een minilening afsluiten, maar die op zoek gaan naar andere mogelijkheden. De Autoriteit Financiële Markten adviseert consumenten om vooral goed op te letten als er niet via de reguliere weg een minilening wordt afgesloten.

Een minilening afsluiten via advertentiewebsite

minikrediet

De AFM wijst vooral op de misstanden die zich kunnen voordoen bij een minilening afsluiten via een advertentiesite. Meerdere malen per jaar krijgt de AFM namelijk meldingen binnen over kredietaanbieders die een vergoeding vragen voor het afsluiten van een minikrediet. De consument betaalt dan eerst een vergoeding om een minilening te krijgen, maar ontvangt dat leenbedrag vervolgens niet. Naast dat dergelijke kredietaanbieders op advertentiesites minileningen aanbieden, geldt ook dat er gebruik wordt gemaakt van het plaatsen van advertenties in regionale kranten.

De AFM adviseert bij een minilening afsluiten altijd om bij twijfel te controleren of de kredietaanbieder wel over een vergunning beschikt om kredieten aan te bieden. Iedereen die op commerciële basis kredieten aan consumenten wil aanbieden, moet namelijk over een vergunning van de AFM beschikken. De aanbieders die over een vergunning beschikken, moeten aan strenge criteria voldoen. Overigens is het wel zo dat als een kredietaanbieder over een vergunning beschikt, dat er dan nog geen garantie wordt geboden of de partij zich ook aan de regels conformeert.

Kleinere bedragen lenen.

Maar al te vaak wordt geld lenen automatisch gelijk gesteld met het lenen van grote bedragen voor het aankopen van duurdere aankopen zoals een woning of een nieuwe wagen. Toch kunnen we het overgrote deel van de hedendaagse leningen onder de noemer kleinere bedragen lenen plaatsen. Denken we maar aan aankopen zoals nieuwe keukentoestellen, een nieuwe fiets of een ultramodern televisietoestel.

Een minilening stelt de mensen op deze manier in staat om meteen tot deze aankoop over te gaan zonder daarvoor nog enkele maanden of zelfs jaren te moeten sparen. Als iets uw ogen uitsteekt, wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk over beschikken en van genieten. En u bent daar zeker geen uitzondering in. Een minilening is daarom de leenvorm op maat voor deze mensen. Om dit bedrag op een snelle en zorgeloze wijze te bemachtigen.

Kiezen voor een klein bedrag is kiezen voor een lening die gebaseerd is op het principe van het onderpand. Heel eenvoudig en heel vanzelfsprekend allemaal. U geeft iets van waarde in onderpand en u krijgt in ruil een mooie geldsom in de plaats. De bank doet bij deze transactie steeds beroep op erkende en gekwalificeerde taxateurs die uw artikel perfect naar waarde kunnen schatten. Zo kunt u ervan uit gaan dat u een eerlijke geldsom voor uw artikel in onderpand zult krijgen. Producten die snel in waarde dalen zoals bijvoorbeeld computers of mobiele telefoons komen vaak niet in aanmerking. Logisch natuurlijk als u weet dat het onderpand moet dienen om de schulden af te lossen indien er een wanbetaling plaatsvindt. Dit is iets dat u in het achterhoofd moet houden als u richting de bank trekt om een klein bedrag te lenen.

Bij een klein bedrag heeft u natuurlijk niet alleen verplichtingen en verantwoordelijkheden. Een lening heeft immers ook voordelen. Het grote voordeel is dat u zonder problemen een klein bedrag kunt lenen. Bij de meeste kredietmaatschappijen en banken is het lenen van een klein bedrag niet mogelijk. Slechts vanaf een bepaald bedrag komt u voor een lening in aanmerking. Daarnaast zijn er nog verschillende andere voorwaarden die bepalen of u bij deze instellingen al dan niet een geldbedrag kunt lenen.

U hoeft zich over niet al teveel ongerust te maken en kunt meteen over het bedrag beschikken. Zo beschikt u onmiddellijk over het geld dat u nodig heeft om uw gewenst artikel te kopen. Een klein bedrag lenen is de ideale leenvorm voor een snelle lening.

Wat moet je betalen voor een minikrediet?

Er wordt aangeraden om nooit te betalen voor een minikrediet. Bovendien mag ook een bemiddelaar in kredieten geen vergoeding vragen aan de consument, want de bemiddelaar ontvangt in dat geval van de kredietverstrekker al een vergoeding in de vorm van een commissie. Voor consumptieve minileningen geldt overigens dat vanaf 1 januari 2015 de maximale toegestane rente 14 procent bedraagt.

Inhoud: