Is geld lenen echt nodig?
Vraag u voordat u gaat lenen goed af of het nodig is. Vaak doen mensen namelijk aankopen die ze eigenlijk niet nodig hebben, of waar ze ook voor kunnen sparen. Overweeg dus goed of het noodzakelijk is om het product meteen aan te schaffen of dat u best nog even kunt wachten totdat u het (bijna) helemaal kunt financieren.
Lenen kan ook bij je familie.
Wellicht is het ook mogelijk bij familie geld te lenen, dit kan ook veel voordeliger uitpakken dan geld te lenen bij een kredietverstrekker. Let er wel op dat in sommige gevallen dit tot ongewenste situaties en ruzies kan leiden.
Maak een duidelijk overzicht.
Maak een goed overzicht van wat u wilt en wat er wordt aangeboden. Vraag hiervoor meerdere offertes aan. Hierdoor kunt u vaak al in een oogopslag zien welke leenvormen aan uw wensen voldoen. Ga ook niet over een nacht ijs, vaak loont het de moeite als u zich goed op de hoogte stelt van het aanbod.
Beperkt lenen spaart je geld.
Leen niet te ruim, maar ook niet te krap. Een te ruime lening betekent dat u in verhouding veel rente betaalt terwijl u in werkelijkheid voordeliger uit had kunnen zijn. Een te krappe lening kan betekenen dat u een extra lening moet afsluiten of uit moet breiden, wat weer kosten met zich meebrengt. Bedenk dus goed hoeveel geld u nodig heeft.
Vergelijk alle rentepercentages.
Kijk goed naar de rentepercentages. Lage rentes zijn aantrekkelijk, maar wanneer ze onderdeel uitmaken van een variabele rente kan dit beteken dat u in een later stadium een veel hogere rente kunt betalen. Weeg dus goed af of u risico’s wilt nemen of dat u liever weet waar u aan toe bent met een stabiel renteniveau.
Lees altijd de voorwaarden.
Let niet alleen op het rentepercentage, maar vraag ook naar andere voorwaarden bij bijvoorbeeld vervroegde aflossing en overlijdensverzekering.
Wat is het doel van de lening.
Stel het doel vast van de lening: wilt u een grote aankoop financieren en u niet druk maken over de aflossing? Dan is een lening met een vast bedrag misschien iets voor u. Als u echter vaker ‘kleinere’ aankopen wilt financieren maar deze wel snel terug kunt betalen is een creditcard misschien meer iets voor u, omdat u dan zelf bepaald wanneer u de aflossing doet.
Looptijd bepalen.
Ga na of u het belangrijker vindt om maandelijks wat meer ruimte te hebben met een langere looptijd of dat u liever zo snel mogelijk van uw schulden af bent. U moet bij een kortere looptijd wel rekening houden met andere vaste lasten. Maak dus een begroting en pas daar de soort lening op aan.
Looptijd versus levensduur.
Kijk of de looptijd van de lening overeenkomt met de levensduur van het product. Als u langer bezig bent met aflossen dan dat u het product gebruikt, zal dat u niet vrolijk maken. Kies dus een looptijd die past bij de productsoort.
Hypotheekrente.
Let op dat u tegenwoordig alleen nog de hypotheekrente van uw (eerste) huis kunt aftrekken van de belasting. Andere bestemmingen zoals auto’s, boten en apparatuur vallen onder het consumptief krediet en zijn dus niet meer aftrekbaar.
Beter voorkomen dan genezen.
Mochten er onverhoopt problemen ontstaan met de aflossing van het krediet, schakel dan op tijd hulp in. Ga bijvoorbeeld te rade bij een adviseur die hier veel vanaf weet. Zo kunt u de zeilen nog bijzetten en kunt u erger voorkomen.
Inhoud: