<style>.lazy{display:none}</style>De aanvraagprocedure bij een Minilening – Minilening Aanvragen

Wat is een minilening?

Een minilening is een snel af te sluiten kortlopende lening. Het te lenen bedrag bedraagt maximaal € 1.000,00 afhankelijk van de aanbieder. Zonder moeilijk gedoe beschikt u snel over wat extra geld. Handig als voorschot op uw salaris of wanneer onverwacht de wasmachine kapot gaat.

kortlopende lening

Een minilening wordt ook wel een kortlopende lening genoemd. De aanvraagtijd is dan ook zeer kort, vaak beschikt u binnen een uur al over extra geld. Bij de aanvraag worden een kopie van een legitimatiebewijs, een loonstrook en een bankafschrift gevraagd. Een BKR toetsing wordt niet gedaan, omdat het geen normale lening betreft. Wel wordt er om een garantstelling gevraagd. Indien u dit niet kunt geven bestaat de mogelijkheid om in plaats daarvan een verzekering af te sluiten. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Een minilening is geen normale lening. Aanbieders van een kleine lening rekenen geen rente. In plaats daarvan vragen ze behandelingskosten of administratiekosten. In de wet is hier geen maximaal bedrag voor vastgesteld. Deze kosten zijn vaak hoger dan de rente op een vergelijkbare gewone lening. Tegenover dit nadeel staat wel het gemak waarmee een minilening kan worden afgesloten. Bij het afsluiten van een gewone lening beschikt u pas na een dag of drie over het geld.

Een kleine lening heeft een korte looptijd en wordt afgelost tussen de 10 en 30 dagen. Bij het afsluiten van de minilening gaat u akkoord met de aflossingstermijn. Lukt het u niet om binnen deze termijn de minilening terug te betalen dan wordt er een boete in rekening gebracht. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Wat heb je nodig?

Om een minilening te kunnen afsluiten moet u woonachtig zijn in Nederland en minimaal 21 jaar oud. Verder heeft u voor het aanvragen van een minilening kopieën nodig van een aantal documenten. Het gaat bij de meeste aanbieders dan om:

  • Een kopie van uw legitimatiebewijs, zoals paspoort en rijbewijs
  • Een kopie van een loonstrook
  • Een kopie van een recent bankafschrift

De kredietverstrekker kan om extra documenten vragen voor de garantstelling. Heeft u een persoon opgegeven die garant voor u staat? Dan wordt er ook een kopie van het identiteitsbewijs en een kopie van een loonstrook van deze persoon gevraagd.

Op de website van de aanbieder vult u de gevraagde gegevens in. Indienen van de documenten gaat in de regel via e-mail. Vaak kan het ook per fax en per post. Bij het versturen per post duurt het natuurlijk langer voordat u over uw geld kunt beschikken.

Aan de hand van de door u verstuurde kopieën wordt uw kredietwaardigheid vervolgens beoordeeld. Een BKR toets wordt niet gedaan en uw lening wordt ook niet bij het BKR geregistreerd. Dus u kunt ook met een BKR registratie een minilening afsluiten. Als uw aanvraag is goedgekeurd dan wordt het bedrag door de kredietverstrekker met een spoed overboeking naar uw bankrekening overgemaakt. Bij een enkele aanbieder duurt deze overboeking een dag.

Betaal het geleende bedrag terug binnen de overeengekomen termijn. Wanneer u niet in staat bent om het bedrag op tijd af te lossen worden er kosten in rekening gebracht en deze kunnen snel oplopen.

Aanbieders

Het aantal aanbieders van een minilening in Nederland is beperkt. Na het in werking treden van de Richtlijn Consumentenkrediet op 1 juni 2011 zijn een aantal aanbieders van minileningen gestopt. Momenteel zijn er twee kredietverstrekkers op dit gebied actief in Nederland. Het gaat om Ferratum en Cashper.

Ferratum is Europees marktleider op het gebied van het verstrekken van minikredieten. Dit bedrijf is gevestigd in Londen en valt daardoor niet onder de Nederlandse wetgeving. Bij Ferratum kunt u een bedrag lenen tussen de € 100 en € 800 voor een periode van 15, 30 of 45 dagen. Er wordt een garantiestelling verlangd, waarbij u kunt kiezen voor de persoonlijke garantiestelling of een verzekering.

Inhoud: